29 septembrie, O zi globală pentru combaterea risipei alimentare

Moderator
2 Min Citire
Sursa foto: The Entertainment Photo

Tema Zilei internaționale de conștientizare a risipei alimentare

Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare se marchează pe 29 septembrie, având ca temă în acest an „Stop food loss and waste. For the people. For the Planet” („Opriți pierderile și risipa de alimente. Pentru oameni. Pentru Planetă”). Această zi reprezintă o oportunitate pentru mobilizarea autorităților și a sectorului privat în vederea reducerii pierderilor și risipei alimentare, contribuind astfel la crearea unor sisteme alimentare mai bune și mai rezistente.

Impactul risipei alimentare

Reducerea pierderilor și a risipei de alimente este crucială, mai ales în contextul creșterii numărului persoanelor afectate de foame. Aproximativ 13% din alimentele produse la nivel global se pierd între recoltare și vânzarea cu amănuntul, iar 19% din producția globală totală de alimente este risipită în gospodării, în serviciile alimentare și în comerțul cu amănuntul.

Consecințele pierderilor alimentare

Pierderile și risipa de alimente afectează sustenabilitatea sistemelor alimentare, deoarece resursele utilizate pentru producerea alimentelor (apă, pământ, energie, muncă) sunt irosite. De asemenea, eliminarea acestor alimente în gropile de gunoi contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră, amplificând schimbările climatice. Aceste pierderi pot avea un impact negativ asupra siguranței alimentare și pot crește costurile alimentelor.

Necesitatea acțiunilor integrate

Sistemele alimentare nu pot fi rezistente fără a fi și durabile. Este esențial să se adopte abordări integrate pentru a reduce pierderile și risipa de alimente. Acțiuni globale și locale sunt necesare pentru a maximiza utilizarea alimentelor produse. Implementarea de tehnologii inovatoare, soluții de comerț electronic, sisteme mobile de procesare a alimentelor și bune practici în gestionarea calității alimentelor sunt cruciale pentru a aduce schimbările necesare.

Publicitate
Ad Image

Concluzie

Reducerea risipei alimentare nu doar că ajută la combaterea foametei, dar contribuie și la protejarea mediului înconjurător, fiind un pas esențial către un sistem alimentar mai sustenabil și mai echitabil.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *