Atenție la soia: Autoritățile din Franța sugerează limitarea consumului în mesele comune
Alimentele pe bază de soia conțin un nivel ridicat de izoflavone, substanțe vegetale similare hormonilor feminini, care pot avea efecte nocive asupra sănătății. Aceasta este avertizarea autorităților sanitare din Franța, care recomandă ca produsele din soia să nu fie incluse în alimentația colectivă.
Agenția Națională Franceză pentru Securitatea Sanitară a Alimentației, Mediului și Muncii (ANSES) a publicat un aviz în care îndeamnă actorii din sectorul agroalimentar să își revizuiască tehnicile de producție și prelucrare a soiei, pentru a reduce conținutul de izoflavone din produsele lor, care includ deserturi, iaurturi, lapte, fripturi vegetale, tofu și, în special, biscuiți pentru aperitiv.
Izoflavonele sunt fitoestrogeni, substanțe vegetale care pot interfera cu funcționarea hormonală fiziologică, având potențialul de a provoca efecte nedorite asupra sistemului reproducător. Aymeric Dopter, directorul departamentului de evaluare a riscurilor nutriționale din cadrul ANSES, a declarat că „soia este principala sursă de izoflavonoide” și a recomandat ca alimentele pe bază de soia să nu fie servite în alimentația colectivă, pentru a evita supraconsumul.
În Franța, o masă din cinci este consumată în afara locuinței, în locuri precum creșe, școli, restaurante de companie și centre pentru persoane vârstnice. ANSES a stabilit pentru prima dată praguri toxicologice sub care nu există riscuri pentru sănătate și a observat că aceste valori sunt depășite de un procent semnificativ din populație: 76% dintre copiii cu vârste între trei și cinci ani, 53% dintre fetele cu vârste între 11 și 17 ani, și 47% dintre bărbații cu vârste de 18 ani și femeile cu vârste între 18 și 50 de ani.
Aymeric Dopter a subliniat că „nu este vorba despre a critica soia ca aliment, ci mai degrabă despre conținutul de izoflavone pe care produsele din soia îl au în prezent” și a adăugat că, până la obținerea unor produse cu un conținut mai scăzut de izoflavone, este necesară reducerea consumului acestora.
