Atenție la cozonaci! ANPC ne sfătuiește să verificăm etichetele aditivilor înainte de Sărbători
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au efectuat analize asupra mai multor sortimente de cozonac disponibile în marile lanţuri de magazine din România, descoperind produse cu până la 21 de aditivi diferiţi, inclusiv în aluat, umplutură sau glazură.
ANPC atrage atenția asupra compoziţiei înşelătoare, cu ingrediente ambigue, regăsite în unele sortimente de cozonaci comercializate, dar și asupra etichetării incomplete, în special în ceea ce priveşte substanţele care provoacă alergii. În total, au fost analizate peste 20 de sortimente de cozonaci, produse fie de unităţi proprii, fie de furnizori din sectorul privat pentru marile lanțuri de retail.
Printre principalele constatări se numără o prezență excesivă a aditivilor alimentari și o compoziţie înşelătoare, cu probleme la etichetarea anumitor substanţe sau produse care pot provoca alergii sau intoleranţe, alături de neconformități în declaraţia nutriţională. Produsele au fost identificate cu până la 21 de aditivi diferiţi, ceea ce ridică semne de întrebare privind originea naturală și calitatea acestora, în special în cazul celor etichetate drept „tradiţionale” sau „de casă”.
ANPC subliniază că cel mai relevant indicator privind siguranţa produselor îl reprezintă analiza informaţiilor puse la dispoziţia consumatorilor prin etichetele/ambalajele produselor. În perioada Sărbătorilor Pascale, ANPC oferă o evaluare comparativă a informaţiilor disponibile pentru produsele tip cozonac comercializate în marile lanţuri de retail din România.
Autoritatea menționează că multe produse folosesc premixuri fără a indica proporţia reală a ingredientelor active, cum ar fi nuca. Această practică poate induce în eroare consumatorul cu privire la conţinutul real al umpluturii. În anumite cazuri, umpluturile nu sunt menţionate în denumirea produsului, iar procentul efectiv de nucă este semnificativ mai mic decât percepția creată.
De asemenea, ANPC subliniază că în cazul în care în denumirea produsului se regăseşte oricare dintre ingredientele precum nucă, rahat, stafide, cacao sau mac, este necesar ca în lista de ingrediente să fie menţionată ponderea sau cantitatea acestora în produsul finit. Informaţiile despre alergeni trebuie furnizate într-un mod complet și precis, iar menţionarea acestora în lista ingredientelor nu este suficientă fără caracteristici grafice care să le diferenţieze de restul listei.
În plus, deși declaraţia nutriţională este prezentă pe ambalaj, aceasta nu respectă întotdeauna ordinea obligatorie a nutrienţilor conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011. ANPC recomandă consumatorilor să citească cu atenţie eticheta produsului pentru a lua decizii informate, achiziţionând produsele doar din locuri autorizate.
Produsele de patiserie trebuie să fie oferite din recipiente curate, la adăpost de praf și insecte, iar manipularea acestora să se facă cu ustensile speciale. Este interzis ca consumatorii să aleagă produsele cu mâna, iar etichetele trebuie să conţină lista ingredientelor alergene și informaţii despre premixuri.
Data durabilităţii minimale pentru produsele de patiserie preambalate este stabilită de producător și trebuie inscripționată pe etichetă sau ambalaj.
