Două femei din Vrancea au ajuns la spital din cauza unor probleme cauzate de alimentele conservate.

Moderator
2 Min Citire
Sursa foto: The Entertainment Photo

Cazuri suspecte de botulism în Vrancea

În perioada 10 – 11 decembrie 2025, au fost raportate două cazuri suspecte de botulism în județul Vrancea. Ambele paciente, cu vârste de 56 și 67 de ani, au fost internate la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focșani, pe secția ATI, pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Detalii despre cazuri

Este prima dată în ultimii șase ani când această afecțiune gravă, dar rară, este semnalată în județ. Cele două paciente au consumat alimente conservate, dar nu există legătură epidemiologică între cazuri, investigarea indicând că nu au consumat același tip de conservă. Alimentele posibil contaminate au fost primite cadou.

Tratament și evoluție

Ambele paciente au primit ser antibotulinic, însă medicii sunt rezervați în privința evoluției stării lor de sănătate.

Informații despre botulism

Botulismul este o afecțiune gravă cauzată de o toxină produsă de bacteria Clostridium botulinum, frecvent întâlnită în conserve preparate în casă, sterilizate necorespunzător. Primele simptome ale bolii pot apărea la câteva ore sau zile după expunerea la toxină și pot include greață, diaree, dificultăți de vorbire, slăbiciune musculară și dificultăți de respirație. Paralizia progresivă a mușchilor este principalul pericol asociat acestei boli, motiv pentru care orice suspiciune necesită prezentarea de urgență la spital.

Publicitate
Ad Image

Concluzie

Aceste cazuri de botulism subliniază importanța siguranței alimentare și necesitatea unei atenții deosebite la conservarea alimentelor, având potențialul de a pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *