Atleții din Norvegia încurajați să evite carnea înainte de competițiile din China pentru a preveni testele pozitive
Atleţii norvegieni care vor participa la competiţii în China au fost sfătuiţi de către un organism din cadrul Comitetului Olimpic Norvegian să nu consume carne în timpul șederii în această ţară, din cauza riscurilor legate de testele antidoping. Olympiatoppen, parte a Comitetului Olimpic şi Paralimpic Norvegian, a subliniat că ingestia de carne ar putea determina o contaminare neintenţionată cu substanţe interzise, ceea ce ar putea conduce la un test pozitiv.
Campionatele Mondiale de ştafete din 2025 sunt programate pentru începutul lunii mai pe Stadionul Olimpic Guangdong din Guangzhou, iar o etapă a circuitului Diamond League va avea loc la Shanghai pe 3 mai, la care vor participa mai mulţi atleţi din Norvegia.
„Studiile au arătat că sportivii au ingerat fără să vrea clenbuterol după consumul de carne în China, din cauza hrănirii animalelor cu hormoni pentru a accelera creşterea. Dacă o masă pe bază de carne este consumată înainte de un test antidoping, sportivul poate fi testat pozitiv”, a declarat Olympiatoppen.
Atleta norvegiană Henriette Jaeger, medaliată cu bronz la 400 de metri la Campionatele Mondiale de sală din acest an, a confirmat că va respecta recomandările. „Mie îmi place carnea, este indicată pentru organism atunci când faci performanţă. Dar trebuie să asculţi profesioniştii şi să ai încredere în ei”, a spus aceasta.
Co-echipiera sa, Josefine Tomine Eriksen, ia de asemenea sfatul în serios. „Nu vreau să devin vegetariană, ai nevoie de ceva proteine, aşa că o să aduc nişte batoane proteice din Norvegia. Poate şi un pic de carne de vită”, a adăugat aceasta.
Olympiatoppen a avertizat, de asemenea, privind igiena alimentară deficitara în general și a recomandat ca mesele să fie servite doar la restaurante de înaltă calitate în timpul şederii în China.
