Bananele sub asediu: Ce pericole pândesc plantațiile?

Daniel
Moderator Daniel
5 Min Citire
Sursa foto: The Entertainment Photo

Bananele sub asediu: Ce pericole pândesc plantațiile?

Bananele sunt din ce în ce mai ameninţate din cauza schimbărilor climatice, fermierii susţinând că vremea extremă le „omoară” culturile. O analiză a organizaţiei neguvernamentale britanice Christian Aid arată că temperaturile în creştere şi dăunătorii asociaţi climei pun în pericol producţia de banane. Aproape două treimi dintre cele mai bune zone pentru cultivarea bananelor din America Latină şi Caraibe – o regiune care asigură aproximativ 80% din exporturile de banane la nivel mondial – ar putea deveni improprii pentru cultivare până în anul 2080 din cauza impactului climatic.

Impactul schimbărilor climatice asupra culturilor

Bananele cresc într-un interval de temperatură cuprins între 15 şi 35 de grade Celsius, dar sunt extrem de sensibile la lipsa apei, ceea ce face ca fenomenele meteorologice extreme să afecteze capacitatea de fotosinteză a plantei. Boli precum Fusarium tropical race 4 (Fusarium TR4) au devenit o ameninţare majoră în ultimii ani, provocând pierderi semnificative în fermele din America Latină.

Vocea fermierilor

Aurelia Pop Xo, o cultivatoare de banane din Guatemala, a declarat: „Schimbările climatice ne omoară culturile. Asta înseamnă că nu avem niciun venit pentru că nu putem vinde nimic.” Aceasta a adăugat că ceea ce se întâmplă este foarte îngrijorător, nu doar pentru prezent, ci şi pentru viitorul copiilor şi nepoţilor lor.

Apelul organizaţiei Christian Aid

Christian Aid a lansat un apel către ţările dezvoltate pentru a reduce de urgenţă emisiile de carbon şi a susţine financiar comunităţile agricole afectate. Organizaţia a solicitat, de asemenea, finanţare internaţională din fondurile destinate combaterii efectelor schimbărilor climatice pentru a sprijini cultivatorii de banane şi a ajuta comunităţile agricole să se adapteze.

Publicitate
Ad Image

Importanţa bananelor pentru comunităţi

Osai Ojigho, directoare de politici şi campanii la Christian Aid, a subliniat că bananele nu sunt doar fructul preferat al lumii, ci şi un aliment esenţial pentru milioane de oameni. Ea a afirmat că viețile și mijloacele de trai ale oamenilor care nu au contribuit la criza climatică sunt deja amenințate.

Rolul consumatorilor și companiilor

Consumatorii și companiile sunt îndemnate să aleagă banane certificate Fairtrade, ceea ce garantează că fermierii sunt plătiți corect pentru munca lor. Anna Pierides, manager principal pentru aprovizionarea sustenabilă cu banane în cadrul Fundaţiei Fairtrade, a declarat că fără preţuri echitabile, agricultorii nu pot face faţă cheltuielilor.

Nevoia de reformă în sistemele de producție

Holly Woodward-Davey, coordonatoare de proiect la Banana Link, a afirmat că criza climatică şi criza biodiversităţii necesită o regândire a sistemelor industriale de producţie alimentară. Guvernele trebuie să ia măsuri decisive pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi pentru a interzice cele mai toxice substanţe chimice, investind totodată în tranziţia către sisteme alimentare echitabile, stabile şi sănătoase.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *