Caltaboș de casă – Secretul unui deliciu tradițional
Ingrediente necesare pentru caltaboș de casă
- 500 g ficat de porc
- 500 g plămâni de porc
- 300 g inimă și splină (opțional)
- 300 g carne de porc fiartă (cap, ceafă sau pulpă)
- 2 cepe mari, tocate fin
- 150 g orez
- 2-3 linguri ulei
- 2-3 foi de dafin
- piper boabe pentru fierbere
- sare după gust
- piper măcinat, după preferință
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 vârf de linguriță ienibahar măcinat (opțional)
- 3-4 căței de usturoi zdrobiți
- mațe de porc pentru umplut (bine spălate)
Mod de preparare a caltaboșului de casă
Începe prin pregătirea ingredientelor. Organele de porc se spală bine și se fierb împreună cu carnea în apă rece cu sare, foi de dafin și câteva boabe de piper, îndepărtând spuma pentru a obține o supă limpede. Fierberea trebuie să fie lentă pentru a păstra textura ingredientelor. După fierbere, se scot pe un platou și se lasă să se răcească.
Separat, orezul se fierbe pe jumătate, iar ceapa se călește în ulei până devine aurie și moale. Organele și carnea se toacă mărunt, fie cu cuțitul, fie cu mașina de tocat. Amestecă într-un vas mare cu ceapa călită, orezul scurs, usturoiul zdrobit, sarea, piperul, ienibaharul și cimbrul. Dacă amestecul este prea dens, adaugă câteva linguri din zeama în care au fiert organele pentru a obține o compoziție mai fragedă.
Umple mațele cu grijă, fără a le forța. Caltaboșii se leagă la capete și se așază într-o oală cu apă fierbinte, dar nu clocotită. Fierberea se continuă la foc mic timp de 30-40 de minute, având grijă să nu plesnească.
Impactul caltaboșului de casă în tradițiile culinare
Caltaboșul de casă reprezintă un deliciu esențial pe mesele festive, având o semnificație profundă în cultura gastronomică tradițională. Prepararea lui nu doar că aduce bucurie la mesele de sărbători, ci și păstrează vie tradiția culinară a comunităților. Acest preparat simbolizează legătura cu obiceiurile străvechi și contribuie la păstrarea identității culturale a fiecărei familii.
