Cele mai amuzante experimente științifice recunoscute la premiile Ig Nobel 2025: laptele cu aromă de usturoi și vacile colorate în dungi.

Moderator
3 Min Citire
Sursa foto: The Entertainment Photo

Premiile Ig Nobel 2025: Experimente amuzante și surprinzătoare

Premiile Ig Nobel din 2025 au evidențiat cercetări care, deși par absurde la prima vedere, provoacă reflecții interesante. Printre laureați s-au numărat oameni de știință care au testat efectele teflonului în alimente pentru reducerea caloriilor, precum și echipe care au investigat influența usturoiului asupra laptelui matern și beneficiile dungilor de zebră pentru vaci.

Dieta cu teflon: Inovație în chimie

Un grup de cercetători a câștigat premiul Ig Nobel pentru chimie cu o idee neobișnuită: reducerea aportului caloric prin adăugarea de teflon în mâncare. Oamenii de știință, incluzându-l pe Dr. Rotem Naftalovich de la Universitatea Rutgers, au sugerat că pulberea de politetrafluoroetilenă (PTFE) ar putea constitui un sfert din volumul alimentelor, oferind senzația de sațietate. Naftalovich a creat batoane de ciocolată cu teflon, dar Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a manifestat reticență față de această idee.

Alcoolul și abilitățile lingvistice: Premiul pentru pace

Un grup internațional de cercetători a primit premiul pentru pace, demonstrând că un pahar mic de vodcă poate spori încrederea vorbitorilor într-o limbă străină, deși efectele nu sunt spectaculoase. De asemenea, cercetătorii au arătat că alcoolul afectează ecolocația liliecilor, care devin mai lente și riscă să se lovească de obstacole după consumul de fructe fermentate.

Descoperiri legate de alimentație

Mâncarea a fost o temă centrală în ediția din 2025. O echipă a câștigat premiul pentru pediatrie, demonstrând că bebelușii sug mai mult atunci când mamele consumă usturoi, influențând gustul laptelui matern. Un alt grup a primit premiul pentru fizică pentru explicarea fenomenului de „aglomerare” neplăcută în prepararea pastelor cacio e pepe. De asemenea, specialiștii au descoperit că șopârlele curcubeu din Togo preferă pizza „quattro formaggi” în detrimentul altor alternative, obținând premiul pentru nutriție.

Publicitate
Ad Image

Invenții neobișnuite și cercetări psihologice

Premiul pentru inginerie a fost acordat cercetătorilor indieni care au dezvoltat un suport pentru pantofi ce neutralizează mirosul încălțămintei sportive, folosind o lampă UV. În psihologie, premiul a recompensat studiile care au demonstrat că indivizii convinși de superioritatea inteligenței lor tind să aibă o opinie exagerată despre propriile realizări.

Vacile colorate în dungi și recunoașterea postumă

Dr. Tomoki Kojima din Japonia a câștigat premiul pentru biologie după ce a demonstrat că vacile vopsite cu dungi negre, asemănătoare celor de zebră, au fost mușcate mai puțin de muște. De asemenea, premiul pentru literatură a fost acordat postum doctorului William Bean, care a documentat timp de 35 de ani creșterea unghiilor, subliniind implicarea familiei în acest proiect.

Premiile Ig Nobel din 2025 subliniază importanța cercetărilor neobișnuite și amuzante, care, deși par absurde, pot oferi perspective interesante asupra unor probleme globale.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *