Consecințele consumului de apă din recipiente din plastic expuse la soare
Microplasticele se regăsesc în diverse produse, inclusiv alimente, haine, cosmetice și sticle de plastic. Când recipientele din plastic sunt expuse la soare, la temperaturi ridicate, compușii chimici nocivi se transferă în apă. Un studiu din 2023 a arătat că patru tipuri comune de plastic, inclusiv polietilena, expuse la intemperii în condiții controlate de lumină UV și temperatură de 98,6 grade Fahrenheit, au eliberat microparticule și nanoparticule. În contrast, probele păstrate într-un frigider au eliberat foarte puține sau deloc particule.
Riscurile pentru sănătate
Deși riscurile pentru sănătate asociate cu un incident singular sunt probabil scăzute, expertul în neuroștiințe Jaime Ross avertizează că expunerile repetate sau cronice pot fi mai periculoase. De asemenea, este recomandat să nu lăsați restul lichidului într-un mediu cald, deoarece căldura poate contribui la dezvoltarea agenților patogeni.
Nicole Deziel, profesor la Școala de Sănătate Publică Yale, subliniază că microplasticele, în special nanoplasticele, pot penetra țesuturile biologice din ficat, rinichi, colon, placentă, plămâni, creier și inimă, având potențialul de a intra și în celulele sanguine și în laptele matern. De asemenea, plasticul poate conține substanțe chimice periculoase, precum fenoli și ftalați, care sunt asociate cu probleme de sănătate, cum ar fi complicații în sarcină și probleme de dezvoltare neurologică.
Recomandări pentru reducerea expunerii
- Folosiți sticle din sticlă sau oțel inoxidabil.
- Depozitați sticlele de apă din plastic departe de căldură și de lumina UV.
- Înlocuiți regulat sticlele de apă din plastic de unică folosință păstrate în mașină pentru a reduce expunerea potențială.
Concluzie
Existența microplasticelor în apa consumată din recipiente din plastic expuse la soare ridică serioase probleme de sănătate, subliniind necesitatea de a adopta măsuri preventive pentru a minimiza riscurile asociate consumului de apă contaminată.
