Declinul producției de vin în România: Ce poziție ocupăm în clasamentul global al viei?

Daniel
Moderator Daniel
3 Min Citire
Sursa foto: The Entertainment Photo

Declinul producției de vin în România

Seceta din ultimii ani a afectat semnificativ producția de vin din România, care a înregistrat anul trecut o scădere de 20%. Această tendință nu este izolată, fiind parte a unui fenomen global, dat fiind că vița de vie este extrem de sensibilă la condițiile meteorologice variabile.

După un an agricol dificil, marcat de fenomene meteo extreme, sectorul viticol din România a raportat una dintre cele mai slabe recolte din ultimii ani. Producția de struguri a fost redusă, ducând la o scădere de aproape 20% a volumului de vin obținut, ajungând la 3,7 milioane hectolitri în 2024, conform unui raport al Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

Cu toate acestea, România își menține o poziție remarcabilă în clasamentul mondial al suprafeței viticole, ocupând locul opt, cu o suprafață cultivată de 187.000 de hectare, dintre care 8.179 de hectare dedicate strugurilor de masă. Aceasta depășește țări precum Portugalia, Chile sau Australia.

În ceea ce privește consumul de vin, România a înregistrat o scădere de 11,4%, cu un total estimat de 3 milioane de hectolitri în 2024. Totuși, consumul se menține cu 4% peste media ultimilor cinci ani, indicând o relativă reziliență a pieței interne, în pofida presiunilor economice și inflaționiste.

Publicitate
Ad Image

Declinul producției nu este specific României; la nivel global, producția de vin a scăzut la 225,8 milioane hectolitri, fiind cel mai redus nivel din 1961. Această scădere de 4,8% față de 2023 a fost influențată de factori meteorologici severi, inclusiv înghețuri timpurii și secetă prelungită. Estimările pentru 2024 sugerează un consum mondial de 214,2 milioane de hectolitri, în scădere cu 3,3% față de 2023, ceea ce reprezintă de asemenea cel mai scăzut nivel din ultimele șase decenii.

Tendința descrescătoare a consumului de vin a început în 2018 și reflectă schimbările în comportamentul consumatorilor, preferințele generaționale, precum și presiunile economice, inclusiv inflația și scăderea puterii de cumpărare. Uniunea Europeană a produs 138,3 milioane de hectolitri de vin în 2024, înregistrând un minus de 3,5% față de 2023, cea mai mică producție din secolul XXI. Italia rămâne cel mai mare producător mondial, cu 44,1 milioane de hectolitri, urmată de Franța cu 36,1 milioane de hectolitri, în scădere cu 23,5%, și Spania cu 31 de milioane de hectolitri.

De asemenea, volumul comerțului internațional cu vin a stagnat la 99,8 milioane de hectolitri, cu o valoare a exporturilor ridicată, de 35,9 miliarde de euro, datorită prețurilor medii mari de 3,60 euro pe litru. Categoria vinurilor îmbuteliate a reprezentat 50,8% din volum și 67% din valoare, în timp ce vinurile spumante și bag-in-box au înregistrat scăderi atât în volum, cât și în valoare.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *