Fructul miraculos care ajută la reducerea tensiunii arteriale
Un nou studiu publicat în SUA sugerează că un fruct comun, bogat în potasiu, poate fi mai eficient în reducerea tensiunii arteriale decât eliminarea sarii din dietă. Potrivit cercetătorilor, echilibrul dintre potasiu și sodiu este esențial pentru sănătatea cardiovasculară. Aproape o treime dintre adulții din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială și complicațiile asociate acesteia.
Controlul potasiului din alimentație prin consumul crescut de banane ar putea fi cheia pentru reducerea tensiunii arteriale, mai degrabă decât simpla reducere a consumului de sodiu. Studiul, publicat în American Journal of Physiology-Renal Physiology, recomandă pacienților cu hipertensiune arterială să includă bananele în alimentația lor, pe lângă reducerea sării, pentru a-și reglementa mai eficient tensiunea arterială.
„De obicei, atunci când avem hipertensiune arterială, ni se recomandă să consumăm mai puțină sare”, a declarat unul dintre autorii studiului. „Cercetările noastre sugerează că adăugarea unor alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele sau broccoli, ar putea avea un impact pozitiv mai mare asupra tensiunii arteriale decât doar reducerea sodiului.”
Importanța raportului sodiu/potasiu
Sodiul și potasiul sunt electroliți care ajută corpul să transmită semnale electrice pentru a contracta mușchii și joacă un rol esențial în alte funcții, cum ar fi retenția de apă. Studiul recent afirmă că creșterea raportului de potasiu față de sodiu ar putea fi mai eficientă pentru reducerea tensiunii arteriale decât simpla reducere a consumului de sodiu. Deși cercetările anterioare au demonstrat că un consum mai mare de potasiu ajută la controlul tensiunii arteriale, echilibrul exact între potasiu și sodiu a rămas neclar.
„Deși relația dintre consumul excesiv de sodiu din alimentație și hipertensiunea arterială este bine cunoscută, efectele benefice ale unui consum mai mare de potasiu din alimentație au primit, istoric, mai puțină atenție”, afirmă cercetătorii.
Hipertensiunea în societățile industrializate
Noul studiu utilizează un model matematic specific pe sexe pentru a evalua modul în care raportul potasiu/sodiu influențează organismul, simulând diferite niveluri de sodiu și potasiu și efectele acestora asupra tensiunii arteriale. Studiul arată că bărbații dezvoltă mai ușor hipertensiune arterială decât femeile aflate în perioada premenopauzală, dar bărbații răspund pozitiv la un raport mai mare de potasiu față de sodiu.
Noua metodă ar putea facilita realizarea de experimente pentru a identifica rapid și etic modul în care diferiți factori influențează corpul. „Oamenii primitivi consumau multe fructe și legume, iar sistemele noastre de reglementare a corpului ar fi evoluat pentru a funcționa cel mai bine cu o dietă bogată în potasiu și săracă în sodiu”, afirmă cercetătorii. „Astăzi, dietele occidentale tind să fie mult mai bogate în sodiu și mai sărace în potasiu, ceea ce ar putea explica prevalența hipertensiunii arteriale în societățile industrializate.”
