Descoperă secretul celui mai savuros cozonac german: Stollen cu arome de fructe confiate.

Moderator
3 Min Citire
Sursa foto: The Entertainment Photo

Introducere în Stollen

Stollen este un cozonac german savuros, ideal pentru sărbătorile de iarnă. Acest desert plin de caracter este perfect pentru serile reci și poate fi preparat ușor acasă. Iată rețeta detaliată.

Ingrediente pentru Stollen

  • 500 g făină albă
  • 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
  • 200 ml lapte călduț
  • 100 g zahăr
  • 150 g unt moale
  • 2 ouă
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță coajă rasă de portocală
  • un vârf de cuțit sare
  • 200 g stafide
  • 80 g merișoare confiate
  • 80 g portocale confiate (tăiate cubulețe)
  • 50 g lămâie confiată (tăiată mărunt)
  • 70 g migdale tocate grosier
  • 80 ml rom sau coniac (pentru înmuiat fructele)
  • 200 g marțipan (pentru umplutură)
  • 80 g unt topit (pentru uns la final)
  • zahăr pudră din abundență (pentru înveliș)

Mod de preparare

Începe prin a hidrata stafidele cu romul și lasă-le deoparte pentru cel puțin 30 de minute. Încălzește laptele și dizolvă în el drojdia împreună cu o lingură de zahăr, lăsând maiaua să se activeze 10-15 minute, până apare spuma.

Pune făina cernută într-un bol mare, adaugă restul ingredientelor uscate, apoi toarnă maiaua activată și ouăle bătute. Amestecă și frământă aluatul până devine elastic. Stoarce fructele hidratate și amestecă-le cu migdalele, apoi încorporează-le în aluat. Lasă aluatul să crească într-un loc cald timp de aproximativ o oră.

Modelarea și coacerea Stollen

Modelează marțipanul într-un cilindru. Întinde aluatul crescut într-un strat oval, așază cilindrul de marțipan pe o parte și pliază aluatul peste el. Transferă-l pe o tavă și lasă-l la dospit încă 30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Publicitate
Ad Image

Coace Stollen timp de 40-50 de minute, până devine rumen și trece testul scobitorii. Unge-l cu unt topit imediat ce l-ai scos din cuptor și acoperă-l generos cu zahăr pudră. Lasă-l să se răcească complet înainte de a-l felia.

Concluzie

Stollen este un desert tradițional german care aduce aromele sărbătorilor de iarnă în fiecare gospodărie. Prepararea lui nu doar că oferă un deliciu culinar, ci și bucurie și căldură în serile reci de iarnă.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *