Lipsa de forță de muncă în sectorul turismului, cu câteva săptămâni înainte de Paște. Cum își adaptează patronii strategia: „Nu pot angaja pe oricine!”

Daniel
Moderator Daniel
3 Min Citire
Sursa foto: The Entertainment Photo

Lipsa de forță de muncă în sectorul turismului, cu câteva săptămâni înainte de Paște

Criza de personal în industria ospitalității se intensifică cu doar o lună înainte de Paște. În stațiunile turistice, numărul necesar de angajați este acoperit doar pe jumătate, ceea ce determină restaurantele și hotelurile să apeleze din ce în ce mai mult la angajați veniți din Asia. Patronii din turism consideră că aceasta este singura soluție pentru a-și menține afacerile. La malul mării, unele hoteluri au ajuns să aibă aproape toți angajații străini.

Un administrator de lanț hotelier a afirmat: „Românii ori nu vor să muncească, ori pleacă în străinătate”. Sărbătorile Pascale se apropie, iar restaurantele din stațiunile montane se așteaptă să fie pline de turiști, însă lipsa acută de angajați complică situația antreprenorilor. Lenuța, ospătar, a menționat că „oamenii nu prea sunt de găsit și nu vor să mai fie în acest domeniu”, iar Andrei, alt ospătar, a adăugat că „este destul de solicitant, dar supraviețuim”. Deficitul de personal ajunge chiar și la 50% în zonele turistice.

Gigi Băncilă, manager de restaurant, a subliniat că „unde ducem noi lipsă este la personalul care trebuie să ajute, adică picol și ajutor de bucătar, asta e deficiența cea mai mare”. Gabriel Roșca, manager hotel, a declarat: „Eu de o lună stau pe un post de chelner, să caut un chelner, nu găsesc. Nu pot să iau pe oricine”. În aceste condiții, angajatorii se văd nevoiți să recruteze muncitori străini.

Alina Colceru, reprezentanta unui restaurant, a declarat că angajații străini din locațiile sale reprezintă aproximativ 20 din 50, ceea ce este considerabil. La malul mării, din ce în ce mai puține restaurante au doar angajați români. Unii manageri susțin că se confruntă cu lipsa de personal de aproape 10 ani. Nicolae Bucovala, administrator hoteluri, a menționat că „vorbim de cameriști, personal tehnic, avem instalatori, electricieni din străinătate, vorbim de bucătării, ajutor de bucătar, bucătar – din care 95% sunt din străinătate”. El a adăugat că forța de muncă românească este insuficientă, existând o criză profundă în acest domeniu, deoarece marea majoritate ori nu vor să muncească, ori pleacă în străinătate.

Publicitate
Ad Image

Străinii câștigă în România între 700 și 1.500 de euro, ceea ce reprezintă dublu sau chiar triplu față de salariul din țara lor natală. O angajată străină a afirmat: „Este foarte bine, am acumulat foarte multă experiență aici”. Corina Martin, secretar general FPIOR, a menționat că după pandemie, această criză s-a accentuat, deoarece mulți dintre cei care lucrau în industrie au ales să activeze în alte domenii în perioada în care industria turismului a fost oprită. La nivel național, deficitul de personal în sectorul turismului este estimat la 20%.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *