Ritualul Lăsării Secului de Brânză înainte de Postul Paștelui 2025: O tradiție esențială ce unește familiile. Cadouri și bucurie în această zi specială!

Daniel
Moderator Daniel
7 Min Citire
Sursa foto: The Entertainment Photo

Ritualul Lăsării Secului de Brânză înainte de Postul Paștelui 2025

Lăsata Secului de brânză va avea loc duminică, 2 martie 2025. De luni, 3 martie, începe postul Paștelui, care va dura 40 de zile, până pe 19 aprilie 2025. Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc în aceeași zi, respectiv pe 20 aprilie.

În calendarul bisericesc, Lăsata Secului pentru postul Paștelui se desfășoară în două etape. Primul eveniment are loc cu o săptămână înainte de intrarea în post, în ziua cunoscută drept „Duminica Înfricoșătoarei Judecăți”, când se lasă sec de carne. Ulterior, înainte cu o zi de postul Paștelui, se lasă sec de brânză, zi denumită „Duminica Izgonirii lui Adam din Rai”. De Lăsata Secului, pe 2 martie, este ultima zi în care se consumă pește, lapte, ouă și brânză.

Lăsata Secului este considerată o formă de pregătire fizică și duhovnicească a credincioșilor care urmează să țină post. Din 3 martie, începe postul Sfintelor Paști, o zi aliturgică, în care nu se oficiază slujba Sfintei Liturghii. Începând cu această săptămână, în biserică se oficiază zilnic Canonul cel Mare, la care credincioșii sunt îndemnați să participe. Prima duminică din postul Paștelui va fi pe 9 martie 2025.

Postul Paștelui, denumit și Postul Mare, este considerat cel mai aspru post din an, dedicat rugăciunii, spovedaniei și participării la slujbele bisericești. Este o perioadă de purificare trupească și sufletească, o chemare spre curățirea sufletului și apropierea de Dumnezeu. Credincioșii sunt îndemnați să renunțe la gânduri rele, certuri și bârfe.

Publicitate
Ad Image

În Postul Paștelui sunt două zile cu dezlegare la pește, stabilite de Sfinții Părinți: pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 13 aprilie, în Duminica Floriilor.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului

În multe regiuni ale țării, de Lăsata Secului se organizează mese în familie, pregătindu-se bucate tradiționale, precum bulz cu smântână, mămăligă cu brânză și ou, paste, eclere sau plăcintă cu brânză. Potrivit tradiției, finii merg la nași în vizită și le oferă daruri, cunoscute sub numele de plocon, care includ alimente precum carne de pasăre sau deserturi făcute în casă.

La sate, Lăsata Secului de Paști este asociată cu obiceiuri specifice unui început de An Agrar. Tinerii și bătrânii se adună, fac focuri și petrec timp împreună pentru a celebra acest eveniment. În această zi, se aprind lumânări și se pomenesc cei adormiți. Oamenii se duc la biserică unde se organizează parastase și se oferă alimente de pomană pentru sufletele celor plecați.

În trecut, seara de Lăsata Secului era cunoscută ca „Revelionul postului”, fiind ultima petrecere înainte de începerea postului, întrucât nunțile nu se mai oficiază până după Paște.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *