Ritualul micilor de 1 Mai: Povestea delicateselor ce încântă de Ziua Internațională a Muncii
Tradiția de a consuma mici de 1 Mai s-a consolidat treptat ca un element central al sărbătorii dedicate Zilei Muncii, fiind asociată cu ziua liberă marcată prin grătare în aer liber și alte obiceiuri culinare specifice românilor.
Originea exactă a rețetei de mici nu este cunoscută, însă există mai multe teorii privind apariția acestui preparat. Rădăcinile sale rămân un subiect disputat între diverse regiuni din Balcani, iar legendele legate de originile micilor sunt variate.
Teoria românească despre apariția micilor
Una dintre cele mai populare povești despre originea micilor în România susține că preparatul a fost creat pentru prima dată în secolul al XIX-lea, în zona Munteniei. Conform legendei, un bucătar a dorit să pregătească o rețetă de cârnați, dar a constatat că nu mai avea învelișuri (intestine) pentru a acoperi carnea. Astfel, el a realizat un amestec din carne tocată și condimente, pe care l-a modelat sub formă de mici rulouri și l-a pus pe grătar.
Micii și influențele turcești
Un alt punct de vedere susține că micii sunt influențați de preparatele turcești, cum ar fi „kebab” sau „köfte” (un fel de chiftea din carne tocată și condimente). Aceste preparate sunt similare din punct de vedere al ingredientelor și al metodei de gătit, fiind gătite pe grătar.
Micii și teoria bulgărească
Bulgarii revendică, de asemenea, invenția micilor, susținând că denumirea de „mititei” provine de la cuvântul bulgăresc „mitit”, care înseamnă „mic” sau „micuț”. Rețetele lor de mici sunt foarte asemănătoare cu cele românești, iar bulgarii se mândresc cu acest preparat.
În perioada regimului comunist, 1 Mai a fost o sărbătoare oficială, cu parade și evenimente organizate la nivel național. Mulți oameni se adunau pentru a sărbători în aer liber, iar micii au fost o alegere populară pentru mesele de picnic sau de la grătar. De-a lungul timpului, tradiția s-a întărit, iar astăzi este aproape imposibil ca petrecerea de 1 Mai să nu fie asociată cu micii pe grătar, mai ales la ieșirile în natură.
