Românii îndoielnici în fața produselor bio: Unul din doi le consideră o înșelătorie – „Ne manipulează mințile”. Punctul de vedere al specialiștilor.

Daniel
Moderator Daniel
3 Min Citire
Sursa foto: The Entertainment Photo

Românii îndoielnici în fața produselor bio

Un studiu realizat de MKOR arată că un român din doi consideră produsele ecologice drept o înșelătorie, având încredere scăzută în etichetele acestora. În ciuda preocupării generale pentru mâncarea sănătoasă, mulți români nu au încredere în produsele certificate ecologic, considerând că etichetele nu oferă nicio garanție.

Un localnic a afirmat: „Sunt foarte multe produse pe care agricultorii nu le cultivă în condițiile eco”, adăugând că etichetele au rolul de a „ne spăla nouă creierii”. Un alt localnic a subliniat că „una spune pe etichetă, alta este în realitate”, sugerând că produsele sunt tratate chimic.

Pe de altă parte, 40% dintre români admit că nu știu ce înseamnă eco sau bio. Vasile Stoleru, prorector la Universitatea de Științele Vieții din Iași, a explicat că „orice produs, în mod normal, care se găsește pe raftul unui magazin este însoțit de o etichetă”, ceea ce înseamnă că există o garanție de certificare.

Iuliana Flocea, doctorand la USV Iași, lucrează la o cercetare pentru a înlocui aditivii care conservă alimentele cu variante naturale, menționând că „pentru a ajunge la un produs funcțional, cu eticheta curată, în spate avem câțiva ani de studii”. Aceasta a subliniat că eticheta garantează produsul, deoarece există puține metode prin care alimentele ecologice pot fi diferențiate vizual.

Publicitate
Ad Image

Marius Ciobanu, șef lucrări la USV Iași, a explicat că în cazul culturilor de legume eco nu se utilizează compuși chimici, pesticide sau stimulatori de creștere a plantelor. De asemenea, în cazul preparatelor din carne, nu doar că sunt excluși compușii chimici din procesare, ci și hrana animalelor provine din culturi certificate ecologic.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *