Tradiții românești protejate la nivel european
România protejează din ce în ce mai multe produse tradiționale la nivel european, susținute de comunități care păstrează rețete vechi de generații. Cârnații de Pleșcoi, plăcinta dobrogeană și pita de Pecica sunt preparate realizate conform tehnicilor tradiționale.
Cârnații de Pleșcoi
În Buzău, la Pleșcoi, cârnații se prepară manual, conform unor reguli vechi de sute de ani. Producția începe în sezonul rece, iar carnea de oaie și vită este amestecată în proporții precise: minim 70% carne de oaie și 30% carne de vită, la care se adaugă sare, usturoi, cimbru, boia dulce, boia iute și piper. Afumarea cârnaților, un moment-cheie, se face lent, timp de mai multe zile, folosind lemn de esență tare, în principal fag.
Plăcinta dobrogeană
Plăcinta dobrogeană, un alt preparat cu certificat IGP, este realizată de peste 150 de ani în gospodăriile din Tulcea și Constanța. Aceasta conține foi de plăcintă, brânză dulce și sărată, zahăr și stafide. Compoziția este rulată în foi și coaptă timp de două ore și 30 de minute.
Pita de Pecica
Pita de Pecica, un produs tradițional cunoscut din Arad, este preparată în doar trei brutării, toate procesele fiind realizate manual. Această pâine are o coajă crocantă și groasă, datorită faptului că este coaptă pe cărămidă, rezultând un miez bine aerat.
Produse recente incluse pe lista europeană
Recent, Uniunea Europeană a inclus pe lista produselor românești protejate și „Cârnații din topor” din județul Vâlcea.
Aceste tradiții culinare nu doar că păstrează identitatea culturală a României, dar contribuie și la dezvoltarea economică a comunităților locale, promovând produsele locale pe piața europeană.
