Ungaria: Teorie privind focarul de febră aftoasă
Ungaria a sugerat, joi, o posibilă sursă de „atac biologic” pentru primul focar de febră aftoasă din ţară după mai bine de jumătate de secol, ceea ce a dus la închiderea graniţelor și sacrificarea în masă a vitelor în nord-vestul țării. Autoritățile ungare au raportat luna trecută primul caz de febră aftoasă din ultimii 50 de ani, detectat la o fermă de bovine din nord-vest, aproape de granița cu Austria și Slovacia, conform Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.
Până joi, autoritățile de sănătate animală au efectuat controale la aproape 1.000 de ferme din Ungaria, dintre care doar patru din regiunea afectată au avut rezultate pozitive. Gergely Gulyas, șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, a declarat într-o conferință de presă că nu se poate exclude posibilitatea ca virusul să nu fie de origine naturală, sugerând că ar putea fi vorba despre un virus creat artificial. Gulyas a menționat că suspiciunea se bazează pe informații verbale primite de la un laborator străin, dar că aceste rezultate nu au fost încă dovedite și documentate complet.
Stocul de bovine al Ungariei număra 861.000 de capete, conform recensământului efectuat în decembrie, reprezentând 1,2% din totalul stocurilor de bovine din Uniunea Europeană. Febra aftoasă nu prezintă pericol pentru oameni, dar provoacă febră și bășici în gură la rumegătoarele cu copite bifurcate, cum ar fi bovinele, porcinele, ovinele și caprinele, iar focarele duc adesea la restricții comerciale.
Mii de bovine au fost sacrificate pentru a limita focarul, iar Austria și Slovacia au închis zeci de puncte de trecere a frontierei, după ce boala a fost raportată și în partea de sud a Slovaciei. În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a interzis transporturile de animale vii, furaje, paie, compost și gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România, ca urmare a acestui focar de febră aftoasă. ANSVSA a impus, de asemenea, o serie de restricții pentru produsele de origine animală, inclusiv carne, lapte și produse din lapte.
